Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film